Zute dunje
Voljelo se dvoje mladih
sest mjeseci, godinu
kad su htjeli da se uzmu
da se uzmu aman, aman
dusmani im ne dadose
Razboli se ljepa Fatma
jedinica u majke
pozeljela zute dunje
zute dunje aman, aman
zute dunje
iz Stambola
Ode dragi da donese
zute dunje Carigradske
al ga nema tri godine
tri godine aman, aman
nit se javlja, niti dolazi
Dodje dragi sa dunjama
nadje Fatmu na nosilimadvjesto dajem, spustite je
tristo dajem, otkrite je
da jos jednom Fatmu ljubim ja
sest mjeseci, godinu
kad su htjeli da se uzmu
da se uzmu aman, aman
dusmani im ne dadose
Razboli se ljepa Fatma
jedinica u majke
pozeljela zute dunje
zute dunje aman, aman
zute dunje
iz Stambola
Ode dragi da donese
zute dunje Carigradske
al ga nema tri godine
tri godine aman, aman
nit se javlja, niti dolazi
Dodje dragi sa dunjama
nadje Fatmu na nosilimadvjesto dajem, spustite je
tristo dajem, otkrite je
da jos jednom Fatmu ljubim ja
Buba Glodjovic
Buba Glodjovic
Buba Glodjovic
Zeljko Bebek Zute dunje
Ajde dušo lezi kraj mene
Ajde dušo lezi kraj mene
Da me tvoje tijelo ugrije
Zima mi je kad te nema
Hladno je od uspomena
Hej
Zima mi je kad te nema
Hladno je od uspomena
Hej
Ajde dušo spusti zavjese
Da me snaga noæi ponese
Da zaronim u te vode
Što do tvoga srca vode
Hej
Da zaronim u te vode
Što do tvoga srca vode
Hej
Žute dunje na te mirišu
Srce gori, zvijezde padaju
Rijeka suza je presušila
Tugo moja, sreæo jedina
Ajde dušo lezi kraj mene
Da me tvoje tijelo ugrije
Da zaronim u te vode
Što do tvoga srca vode
Hej
Da zaronim u te vode
Što do tvoga srca vode
Hej
Žute dunje na te mirišu
Srce gori, zvijezde padaju
Rijeka suza je presušila
Tugo moja, sreæo jedina
Žute dunje na te mirišu
Srce gori, zvijezde padaju
Rijeka suza je presušila
Tugo moja, sreæo jedina
Rijeka suza je presušila
Tugo moja, sreæo jedina
Slatko od dunja
Slatko od dunja
Priprema
1. Dunje preliti vodom i prokuvati. Vruće vaditi iz vode i brzo ljuštiti, pa iseckati na kockice.
2. U šerpu staviti šećer i preliti sa 1 do 2 čaše vode. Skuvati gust sirup, skloniti sa šporeta i dodati dunje.
3. Kuvati na jakoj vatri dok sa drvene kašike ne počnu da padaju po dve teške kapi. Skloniti sa ringle, skinuti penu i pokriti mokrom krpom.
Нема коментара:
Постави коментар